Retete copii si bebelusi

Retete si diversificare bebe 5-6 luni

Masa de dimineata

1. Lapte matern
sau
2. Lapte formula cu biberonul – 200 ml
In laptele formula se pot adauga 2 biscuiti sau 2 lingurite de cereale.

Masa de la ora 10-11:00


1.Mere rase cu biscuti sau cereale – preferabil fara gluten pana dupa 7-8 luni.
Cantitati: 1 mar, 1 lingurita de indulcitor sau cateva feliute de banana pe post de indulcitor, 1-2 lingurite de biscuiti pisati foarte fin sau cereale, cateva picaturi de zeama de lamaie sau portocala. Se poate adauga si putin unt.

sau

1.Suc de fructe: mar, portocala, lamaie, grapefruit, mandarine. Preferabil ca fructele sa fie dulci pentru ca foarte putini bebelusi accepta citricele acre
sau
2.Mere coapte si pasate – 50 g


Masa de pranz de la ora 13:00-14:00


1.Supe de legume: morcovi, telina, albituri, ceapa, dovlecel, cartofi, patrunjel, rosii, ardei, putina sare, ulei de masline.
Alte legume acceptate de la 5 luni: brocoli, andive, sfecla, gulii, salata, fasole verde
Cantitatea de supa care se poate da la aceasta varsta in asociere cu piureul de legume cu carne este de 100-120 ml/zi in functie si de apetitul copilului

1.Carne: vitel, pui. Se fierb separat si se pot pasa cu legumele din supa.
Cantitatea de piure pe zi care se poate consuma la aceasta varsta este de: 80 g /zi piure de legume si 30 g carne fiarta si pasata.


1.Supa crema de morcovi
Cantitati: 100 ml supa crema de morcovi, 50 g piure din zarzavaturi diferite, lapte, 40 g branza de vaci.


Masa de la ora 18:00


1.Iaurt cu fructe proaspete. Preferabil ca iaurtul sa nu fie foarte gras, dar pentru copii mofturosi se poate accepta si Danone Cremoso. Iaurtul se poate amana si dupa varsta de 6 luni, nefiind foarte important la aceasta varsta.
Fructe care se pot da de la aceasta varsta: mere, pere, caise, piersici, banane, cirese.
sau

2. Branza de vaci cu biscuti / cereale si iaurt
sau
3. Orez cu branza de vaci
Cantitati: 100 g orez pasat cu 40 g branza de vaci si zahar vanilat sau coaja de lamaie. Se poate adauga si un pic de unt. Se pot adauga si 60 ml de lapte.
4. Fructe cu branza de vaci: 60 g piure din fructe cu branza de vaci
6. Spuma de gris cu lapte – 100 g . Se pune putin gris pentru a iesi zemos.

Masa de seara

1.Lapte de noapte formula – 200 ml
sau
2.Lapte formula cu cereale – 200ml
sau3.Lapte formula simplu sau lapte matern – 200 ml



Sfaturi privind diversificarea

Incercati sa-i oferiti copilului o masa rationala si echilibrata. Introduceti un aliment nou numai daca sugarul este sanatos.
Primul aliment introdus depinde si de starea de nutritie a sugarului. Pentru copiii cu greutate normala, corespunzatoare varstei, incepeti cu piure de fructe sau supa de zarzavat. Pentru sugarii cu greutate mai mica decat cea normala, imbogatiti piureul de fructe sau supa de zarzavat cu proteine.

Introduceti cate un aliment nou pe saptamana! Incepeti progresiv cu ½-1 lingurita, ajungand pana la 20-30 g/zi la o masa de lapte. Treptat, inlocuiti masa respectiva de lapte cu alimentul nou.

Puteti face combinatii de mai multe alimente numai dupa ce ati testat toleranta la fiecare aliment in parte.

Daca observati ca la introducerea unui nou aliment apar: pete rosii pe piele, varsaturi, diaree, se intrerupte administrarea acelui aliment si se asteapta revenirea la normal. Daca diareea este deasa si in cantitati mari, mergeti la doctor!

Nu fortati bebelusul sa accepte alimentele propuse de dvs. sau sa consume toata cantitatea preparata! Exista riscul sa apara anorexia de opozitie. Sugarul constrans sa manance ce nu vrea, poate sa refuze total orice fel de aliment, inclusiv laptele.

Evitati mesele rare si abundente. Acestea pot duce pe viitor la obezitate infantila!

Evitati sa folositi excesiv un aliment primit cu placere doar pentru ca bebelusul il mananca. Acest fenomen se produce adesea la fainoase: gris, orez cu lapte, biscuiti, cereale etc. Poate apare un dezechilibru: distrofia prin fainoase, copilul capatand un aspect grasut, pufos, dar in realitate are carenta de vitamine si minerale.

Asigurati-va ca ii oferiti masa cam in jurul acelorasi ore, cam in aceleasi conditii (acelasi loc, cu calm si liniste), de preferat la masa sa fiti doar cu sugarul, fara prezenta altor persoane. Aceste lucruri sunt valabile si in timpul alaptarii inca de la nastere si veti vedea ca treptat bebelusul isi va forma un program al sau, lucru care va usura foarte mult viata tuturor.



Retete bebe 4-5 luni

Suc de fructe

- portocala
- mar
- morcov

La aceasta varsta nu se consuma mai mult de 40 ml de suc de fructe. Pulpa trebuie inlaturata pentru ca nu trece prin tetina de la biberon, iar bebelusul se poate ineca.

Sucul de fructe este bogat in vitamine, oligoelemente si minerale. Se incepe cu o jumatate de lingurita si se creste pana la 30-40 ml pana la 6 luni, dupa care cantitatea poate fi de 50-60 ml/zi.

Este de preferat ca sucul sa se consume la masa de la ora 9-10 dimineata.

Piure de fructe

100 g piure de fructe
cereale fara gluten

Se amesteca si se poate indulci cu indulcitor pentru bebelusi sau cu putina banana. In cazul in care se doreste mai zemos, se mai poate adauga suc de mere.

Fructele recomandate la aceasta varsta sunt: mere, piersici, caise, pere. Pentru banane, unii specialisti considera ca ele prezinta risc alergen. Celelalte fructe se introduc treptat, cu mare atentie si in cantitati mici pentru a observa reactiile.

Fructele interzise in primul an de viata datorita riscului alergen sunt:

- capsuni
- fragi
- zmeura
- fructe de padure datorita semintelor
- nuci si alune – risc de inec
- struguri – sunt greu digerabili si au samburi mici

CEREALE

Pentru cereale, se respecta cantitatile trecute pe cutie si sunt de preferat cele din orez fara gluten sau faina de orez.

Faina de grau, ovaz, secara contine gluten – o proteina cu efect sensibilizant asupra mucoasei. De preferat ca acestea sa se introduca mai tarziu, pe la 7-8 luni.

In comert exista preparate speciale din care s-a scos glutenul si care se pot consuma de la 4 luni.

Se pot consuma cu lapte, cu fructe zdrobite sau cu supa.

SUPA DE LEGUME

- morcov
- cartof
- ceapa
- rosie
- telina
- albituri
- un pic de sare

Zarzavatul se fierbe, iar zeama se strecoara, iar la masa se pot da 120-150 ml cu biberonul.

PIURE DE LEGUME

Zarzavat din supa, mai putin ceapa, se paseaza cu putin unt si lapte sau zeama de la supa pentru a rezulta un piureu mai moale. Preferabil a se da cu lingurita.

O masa de pranz ar trebui sa constea din 120-150 ml supa de legume si 50 ml de piure de zarzavat.

La aceasta varsta, bebelusul trebuie sa aiba cel putin 3 mese de lapte pe zi de 150 ml sau 2 mese de lapte de 200 ml.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu