luni, 15 februarie 2010

Ai un copil rasfatat? Ce poti face?


Cum se comporta un copil răsfăţat?
Copilul tau este nedisciplinat, manipulator şi neplăcut? El are 2-3 ani si se comportă de multe ori astfel:

• nu mai respecta reguli sau nu coopereaza cand i se dau sugestii;
• nu răspunde la "nu", "stop" sau alte comenzi;
• tot timpul protesteaza;
• nu ştie diferenţa dintre nevoile si dorintele sale;
• insistă sa faca numai ca el;
• profita excesiv de ceilalti;
• nu respectă drepturile altor oameni;
• incearca sa controleze pe toata lumea;
• tipa foarte des si face istericale;
• in mod constant se plange ca s-a plictisit.

Care este cauza?
Cauza principală a copiilor rasfatati este comportamentul permisiv si lipsit de rigoare al parintilor. Părinţii permisivi nu seteaza limite şi folosesc tipetele. În cazul în care părinţii ii dau un copilului prea multă putere, copilul va deveni un mic tiran. Uneori, bona sau baby sitter-a care ingrijeste copilul se lasa prada nevoilor sale constante de divertisment şi raspunde tuturor cererilor sale nerealiste.

Motivul pentru care unii părinţi sunt prea indulgenti este faptul că acestia confundă nevoile copilului (de exemplu, nevoia de hrana) cu dorinţele sale (de exemplu, nevoia de joaca). Ei nu vor sa răneasca sentimentele copilului, mai ales daca acesta plânge. Ei pot alege o soluţie pe termen scurt de a face tot pentru a preveni plânsul, dar care, pe termen lung va cauza mai mult plâns.

Un copil are capacitatea de a plânge în mod deliberat pentru a obţine ceea ce doreste de la aproximativ 5 sau 6 luni. Multi părinţi se simt vinovati ca nu au timp suficient pentru copiii lor. Pentru a compensa acest lucru, ei îşi petrec timpul liber împreună încercand sa evite stabilirea unor limite.

Diferenţa dintre a oferi copiilor atenţia de care au nevoie şi a-i răsfăţa este greu de realizat. În general, o atenţie este buna pentru copii. Cu toate acestea, ea poate deveni dăunătoare în cazul în care este excesivă, daca se acorda la timpul nepotrivit sau imediat. Atenţia unei mame este excesivă în cazul în care interferează cu educatie copilului. Acordând atenţie atunci când esti ocupat deoarece copilul tau cere acest lucru este un exemplu de atentie acordata la timpul nepotrivit. Un alt exemplu este atunci când copilul are un acces de furie şi cand ar trebui să fie ignorat. În cazul în care atenţia este întotdeauna data imediat, copilul tau nu va învăţa să aştepte.

Unii parinti cred ca daca isi giugiulesc copiii, le acorda acestora o atenţie prea mare si deci, ii rasfata. A-ti tine in brate bebelusul este echivalent cu a-l iubi. Imbratisarile, mangaierile si pupaturile nu rasfata un copil!

Cât timp poate dura?
Daca nu faci schimbari în cresterea unui copil rasfatat, in momentul în care va ajunge la vârsta şcolară vor apare cele mai mari probleme. Nu vor fi placuti de ceilalti copii deoarece se vor crede sefi si vor fi mult prea egoisti. Nu vor fi placuti nici de adulti pentru că vor fi nepoliticosi şi vor avea cate ceva de cerut cereri in mod excesiv. În cele din urmă, copiii rasfatati devin greu de iubit chiar şi de părinţii lor din cauza acestui comportament. Pentru că nu se inteleg bine cu alti copii şi adulţi, copiii rasfatati devin nefericiţi in cele din urma. Ei pot avea motivaţie şi perseverenţă scazute în munca lor de la şcoală. În general, copilul rasfatat este un copil nepregatit pentru viaţa din lumea reală.

Cum imi pot împiedica copilul in a deveni rasfatat?
1. Impune limite şi norme adecvate varstei.
Părinţii au dreptul şi responsabilitatea de a se ocupa şi de a face regulile. Adultii trebuie să păstreze mediul copilului lor în condiţii de siguranţă. Disciplina corespunzătoare trebuie să înceapă de la varste mici. A le spune "nu", ocazional, copiilor este un lucru bun. Copiii au nevoie de control până când vor dezvolta auto-control şi auto-disciplina. Copilul te va iubi si dacă ii spui "nu"!Nu inseamna ca esti un parinte bun daca vrei sa fii placut de copilul tau tot timpul.

2. Cere-i sa coopereze la reguli
Copilul tau trebuie să iti răspundă în mod corespunzător, înainte de a începe şcoala. Reguli importante includ statul în maşină, joaca fara a lovi alti copii, sculatul la timp de dimineata, mersul la culcare la timp şi aşa mai departe. Aceste decizii pe care le iau adulţii nu trebuie sa fie deschise pentru negocieri. Nu-i daţi copilului dumneavoastră sa aleaga atunci cand nu ar trebui!

Dă-i copilului o şansă de a decide cu privire la alte lucruri: ce cereale vrea sa manance, ce carte doreste sa citeasca, cu ce jucării să mearga la baie şi ce haine poate să poarte. Asiguraţi-vă că copilul dumneavoastră înţelege diferenţa dintre ce poate sa aleaga şi ce nu. Încercaţi să vă limitati la 10-12 norme importante pentru care sa fiti dispus să luati o poziţie fermă.

3. Asteapta-te si ca copilul va plange.
Incearca sa faci distincţia între nevoile copilului şi dorinţele sale. Nevoile includ scutirea de la durere, foame, teama. În aceste cazuri, răspunde la plâns imediat. Altfel, plansul este inofensiv şi se referă la dorinţele copilului. Plansul este un răspuns normal la dorinta de a modifica ceva. Daca plânsul este parte dintr-un acces de furie, ignora-l! Există situaţii în care doreste doar sa iti reţină atenţia şi este bine uneori sa i-l asiguram ca este prezent langa noi, chiar daca suntem ocupati. Nu pedepsiti copilul pentru plâns, dar incercati sa-i spuneti că nu ar trebui să plângă. Evitati sa ii negati sentimentele, dar nu va aratati afectati.

Furnizati copilului toata nevoia de atentie si de giugiuleală atunci cand nu are accese de furie si cand desfasurati impreuna activităţi plăcute.

4. Nu-i permiteti istericalele.
Copiii folosesc istericalele pentru a va atrage atentia, pentru a va indupleca, pentru a va face să vă răzgândiţi şi pentru a obţine ceea ce vor. Plansul este folosit pentru a va face sa va razganditi daca i-ati spus "nu". Istericalele pot contine tipete, plansete, tinerea respiraţiei, lovirea podelei, strigate sau usi trantite. Atâta timp cât copilul stă într-un singur loc şi nu sunt prea multe efecte negative sau într-o poziţie in care nu-si poate face rau, puteţi ignora accesul sau de furie.

5. Nu uita de disciplina in timpul putin pe care il petreceti impreunaDacă Sunteţi un părinte care munceste si veţi dori să va petreceti cat mai mult din timpul liber cu copilul. Nu uitati de reguli chiar daca doriti sa va petreceti timpul intr-un mod cat mai placut. În cazul în care copilul este neascultator, reaminti-i de limite. Chiar şi în timpul activităţilor distractive aveţi nevoie sa aplicati reguli.

6. Nu incerca sa negociezi cu copiii mici.
Nu va minimalizati puterea de părinte! Copiii mici nu joacă după reguli. Copiii mici, în principal, nu înţeleg cuvintele. De aceea trebui rasplatiti prin actiune. Până la vârsta de 4 sau 5 ani, copilul va începe sa aiba probleme de disciplina, dar el nu dispune încă de judecata necesara pentru a respecta reguli.

Cu cat o mamă cere mai multe unui copil de 2 sau 3 ani, cu atat mai dificil va deveni copilul. În general, copiii mici nu ştiu ce să faca cu puterea. Lasati la intamplare, ei se rasfata singuri. Dacă v-ati dat la o parte autoritatea, va trebui cam pe la varsta de 3 ani sa incepeti reeducarea. Nu trebuie să le dati motive pentru fiecare regulă. Uneori este suficient sa le spuneti doar ca "asta este regula."

7. Invatati-va copilul sa nu se plictiseasca.
Tu trebuie sa te ocupi in a-i oferi jucării si cărţi si sa-l inveti pe copil sa le foloseasca. Presupunând ca va jucati copilul mai multe ore pe zi, nu trebuie deveniti colegul sau de joaca si nici sa aveti grija sa ii oferiti tot timpul un prieten de joaca.

Cand esti ocupat, copilul trebuie sa invete sa se joace si singur. Chiar şi la 1 an, el poate sa isi ocupe singur timpul intr-un interval de 15 minute. Până la vârsta de 3 ani, majoritatea copiilor se pot distra singuri aproximativ jumătate din timp. Trimiterea copilul la "a găsi ceva de facut" inseamna de fapt ca ii faceti o favoare. O mare parte dintr-un joc bun, care ii stimuleaza imaginatia si gandirea provine din adaptarea copilului la plictiseala. Dacă nu puteţi sa renuntati, luaţi în considerare înscrierea copilului într-un grup de joc sau la grădiniţă.

8. Invatati copilul sa astepte.
Asteptarea ii ajută pe copii să înveţe sa nu fie frustrati. Amânarea satisfacerii imediate trebuie invatata treptat de catre copil şi e nevoie de practică. Nu va simtiti vinovat, aşteptaţi câteva minute şi incercati sa-i satisfaceti cerintele (de exemplu, când vorbiti cu ceilalţi sau la telefon). Astepatarea nu il doare pe copil atâta timp cât aceasta nu este excesiva.

9. Nu va salvati copilul de la provocările din viaţa.
Modificări cum ar fi mutarea şi începerea şcolii sunt factori de stres viaţă. Acestea sunt oportunităţi de învăţare şi de rezolvare a problemelor. Întotdeauna fiti disponibil şi ajutati copilul, dar nu si in situaţiile in care se poate descurca singur. În general, incercati sa-i faceti copilului viata atat de realista cat o poate el tolera la vârsta lui, mai degrabă decat cat mai placuta. Beneficiul acestui coportament se va vedea in abilităţile sale de adaptare şi in încrederea în sine.

10. Nu-l laudati tot timpul.
Copiii au nevoie de lauda. Laudati-l pentru un comportament bun şi daca respecta regulile. Încurajaţi-l să încerce lucruri noi şi să lucreze pe sarcini dificile, dar invata-l să facă lucruri pentru a fi mandru de sine. Încrederea în sine şi sentimentul de împlinire provin de la a face lucruri pentru el si nu pentru ca alte persoane sa il laude. Elogiindu-l în timp ce el se află în proces de a face ceva poate duce ca el să oprească la fiecare pas, asteptaand cate o lauda. Acordându-i o atenţie constantă, copilul se poate transforma intr-un dependent de lauda.

11. Invata-ti copilul sa respecte drepturile adultilor.
Un copil are nevoie de dragoste, hrană, îmbrăcăminte, siguranţa şi securitate. Cu toate acestea, are nevoie si de dumneavoastră. Dorinţele copilului (de exemplu, pentru a se juca sau pentru o poveste înainte de culcare) ar trebui să vină numai după ce nevoile dumneavoastra au fost indeplinite şi daca timpul va permite. Acest lucru este important mai ales pentru părinţii care lucrează în cazul în care timpul in familie este limitat.

Atât calitatea şi cantitatea timpului petrecut cu copilul sunt importante. Faceti activitatile impreuna plăcute, interactive şi concentrati-va pe copilul dumneavoastră. Copiii au nevoie de ceva timp de calitate cu părinţii lor în fiecare zi. Dar nu fiecare moment liber este bun pentru copilul tau sau pentru tine. Ai nevoie de un echilibru pentru a-ti pastra sănătatea mintală. Nopţi programate afară cu soţul / soţia sau cu prietenii vor hrăni relatia dintre adulti. Copilul trebuie să înveţe să accepte separarea de părinţii săi. Dacă el nu este învăţat să va respecte drepturile, el nu poate să înveţe să respecte drepturile altor adulţi.

Când trebuie să apelezi la asistenţă medicală?

• daca simti ca copilul devine din ce în rasfatat
• daca tu şi soţul / soţia nu sunteti de acord cu privire la disciplina
• daca copilul nu se îmbunătăţeşte 2 luni după ce s-au stabilit anumite limite
• daca aveti alte întrebări sau nelămuriri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu