duminică, 7 februarie 2010

Igiena nou-nascutului


Sugarul simte cele mai fine senzatii prin piele, aceasta fiind foarte subtire si delicata. Deoarece tesuturile pielii sunt subtiri, caldura se pierde foarte repede, la fel si lichidele prin transpiratie. Pielea bebelusilor este suprasolicitata la factorii din mediul extren: aer cald si uscat, imbracaminte care nu permite pielii sa respire, aer poluat etc.

Importanta in ingrijirea pielii bebelusului este vitala. Masajul pielii la bebe trebuie sa fie facut cu blandete, iar cremele si sapunurile folosite pentru baie trebuie sa fie alese cu mare atentie.

Cadita din plastic trebuie asezata intr-o pozitie comoda si stabila, preferabil pe un suport care sa inlesneasca spalarea bebelusului de la inaltime confortabila pentru mama si tata.

Termometrul de baie ne ajuta sa stabilim cu exactitate temperatura optima pentru baia bebelusului -38-39 de grade.

Trebuie sa mai avem pregatit un vas mic cu apa calda care se va folosi la final pentru clatirea copilului de apa si sapunul cu care i-am spalat corpul.

Avem grija apoi ca intreg corpul bebelusului sa fie sters foarte bine cu un prosop din bumbac moale astfel incat sa nu ramana dupa urechi, sub barbie, sub brate, la incheieturile picioarelor nici o picatura de apa. Umezeala ramasa pe pielea nou nascutului poate provoca exeme sau iritatii ale pielii.
Lenjeria pentru sugar: pampers, body, salopeta din bumbac sau jachetica cu pantalonasi si botosei sunt ideale pentru imbracarea bebelusului dupa baie si pregatirea acesuia pentru somn.

Avem nevoie de comprese sterile care ne vor servi pentru caratarea ochisorilor inmuiate in ser fiziologic cat si pentru curatarea gurii (gingii, limba), inmuiate in glicerina cu nistatin sau stamicin.

Betisoarele de vata ne sunt utile pentru aspirarea umezelii din urechiuse, precum si pentru curatarea cu blandete a narilor, inmuiate in ser fiziologic. Inainte de a folosi betisoarele pentru curatarea nasului, ideal este sa apiram nasul cu aspiratoare nazale, betisoarele servindu-ne doar dupa aceasta operatiune pentru stergerea narilor si curatarea lor finala.

Dupa uscarea parului cu prosopul sau cu feonul, bebele trebuie pieptanat cu o o perie speciala pentru copii mici, astfel realizandu-se atat un masaj relaxant cat si o descurcare a firelor subtiri de par.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu