luni, 8 februarie 2010

Retete bebe 6-7 luni



Piure cu branza de vaci

Ingrediente :
1 cartof mic, 1 galbenus, 1 lingura brinza de vaci

Mod de preparare :
Cartoful se curata, se spala si se taie cubulete, pentru a fierbe mai repede. Oul se fierbe tare si i se scoate galbenusul.
Cartoful se paseaza impreuna cu galbenusul si se adauga brinza de vaci, frecand amestecul bine pentru o buna omogenizare.

Piure de dovlecel cu lamaie

1 dovlecel mediu, 1 iaurt, putin suc de lamaie.

Dovlecelul se curata de coaja si de seminte si se fierbe intreg. Se scoate se scurge si se mixeaza sau se sfarama bine.
Se adauga iaurtul si putin suc de lamaie, apoi se amesteca din nou bine.

Piure de legume cu brinza de vaci

1 cartof; morcov, pastarnac, putina telina, citeva boabe de mazare din conserva putin unt, 50 gr brinza de vaci, verdeata.

Se rade morcovul, telina, pastarnacul se spala si se fierb. Separat, se fierbe cartoful. Dupa ce cartoful a fiert, se face un piure, la care se adauga brinza de vaci.
Boabele de mazare se pun atunci cand celelalte legume sunt pe jumatate fierte.
Se paseaza si aceastea si se adauga in pireul de cartof.
Se adauga untul si se omogenizeaza bine.

Crema de spanac

100gr spanac 100gr brinza de vaci, galbenus fiert

Frunzele de spanac se spala bine in apa cu otet si se clatesc din abundenta. Se scot tijele.
Intr-o craticioara cu apa clocotita se fierb frunzele de spanac, 15 minute.
Se scot si se mixeaza impreuna cu brinza de vaci si cu galbenusul.
Aceasta crema este foarte buna calduta.

Piure de mere coapte (1 porţie = 120 g)
Mere 120 g, biscuiţi (pesmet) 10 g, sirop de zahăr 20 ml, unt 5 g.
Merele se spală, se şterg, li se scoate codiţa şi căsuţa seminţelor, punându-se în locul lor untul. Se pun la cuptor într-o tavă cu puţină apă. Când merele sunt coapte (se înmoaie) se scot, se curăţă de coajă, iar pulpa se trece prin sită sau se rade pe răzătoarea din sticlă. Biscuiţii (pesmetul) se opăresc cu siropul de zahăr fierbinte şi se amestecă apoi cu pulpa de măr pasată, bătându-se bine cu telul, până când compoziţia devine omogenă şi capătă un aspect spumos.
După 15-20 min de la preparare se poate servi copiilor mai mari de 4-5 luni.

Papanaşi cu brânză de vaci (4 porţii x 80 g)
Brânză de vaci 200 g, ou 1 buc, sare 4-6 g, gris 30 g, unt 10 g, smântână 40 g, zahăr 20 g, apă.
Brânza de vaci trecută prin sită se amestecă cu grisul, sarea şi oul. Se ia cu lingura din amestec, se pun papanaşii în apa care clocoteşte şi se fierb 10 min într-un vas acoperit. Se scot papanaşii din apă cu o paletă găurită şi, când sunt fierbinţi, se adaugă untul şi apoi smântână frecată cu zahăr.

Budincă de lămâie (6 porţii x 70 g)
Lămâi 2 buc, zahăr 150 g, ouă 4 buc, făină 30 g, unt 40 g.
Se rad lămâile de coajă şi apoi se stoarce zeama. Făina se desface în zeama de lămâie, apoi se amestecă cu 30 g unt cald şi se adaugă treptat zahărul, coaja de lămâie şi gălbenuşurile. Când compoziţia devine pufoasă se înglobează albuşurile bătute spumă şi se toarnă într-6 formă unsă cu unt. Se coace în cuptor, în bain-marie circa 40 minute. Când este gata, se lasă puţin în formă să se aburească, apoi se răstoarnă pe un platou. Se serveşte rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu